Dit werk toont op expressieve wijze twee uitgemergelde mannen, gebonden aan elkaar. De onnatuurlijke, geforceerde houding van de lichamen geven het werk een dwingend karakter, waardoor het beeld enigszins ongemakkelijk aanvoelt. De figuren spreken erg tot de verbeelding en komen zo naast het water geplaatst goed tot uiting.
Het beeld verwijst naar een donkere periode in de roemruchtige geschiedenis van de stad Haarlem. Na het zeven maanden durende beleg van Haarlem door de Spanjaarden in 1572-1573 werden Haarlemgezinde huursoldaten en aanhangers van de Prins van Oranje door de Spanjaarden terechtgesteld. Een deel van de mannen werd twee aan twee vastgebonden en levend en wel het Spaarne ingegooid, hun verdrinkingsdood tegemoet.
Geboren en gestorven in Haarlem, verzetsheld tijdens de oorlog, gerenommeerd kunstenaar en bij het publiek bekend als ‘onze nationale beeldhouwer’: Mari Andriessen is zonder twijfel één van de bekendste en meest belangrijke kunstenaars die Haarlem gekend heeft. Hij werd vooral bekend als maker van oorlogsmonumenten, maar heeft daarnaast ook een omvangrijk oeuvre aan krachtige, heldere beelden die heel Nederland sieren.