De sculptuur in het Haarlemmerhout wordt vanwege zijn vorm ook wel Ziggurat genoemd, een van oorsprong Babylonisch woord voor de massieve terrasvormige piramidegebouwen in het oude Mesopotamië en Perzië. Kullbergs sculptuur bestaat uit een binnen- en een buitenpiramide. De kleinere binnenste piramide is glanzend en massief en de buitenste, afhankelijk van de kijkrichting door de lamellen, open of gesloten. De binnenste vorm weerkaatst het licht naar buiten.
De kunstenares Gusta Kullberg (1958) maakte dit werk voor de beeldenexpositie ‘Prometheus: licht in beeld’, georganiseerd ter gelegenheid van het afscheid van de heer Hooglandt, toenmalig voorzitter van de Raad van Bestuur. Kullbergs sculptuur werd hierbij aan hem geschonken. De heer Hooglandt schonk op zijn beurt de sculptuur aan de gemeente, waardoor het nu in de Haarlemmerhout staat waar iedereen ervan kan genieten.
Kullberg maakt monumentale kunst die een relatie met de omgeving aangaat. Ze zegt zelf over haar werk: "Mijn beelden, in de openbare ruimte, reageren op de omgeving en laten de omgeving zien. De context van de locatie is daardoor mede bepalend voor het uiteindelijke werk. Het idee is de basis van het werk, de vorm en de uitvoering worden daarbij gezocht en gekozen. De ruimtelijke ervaring is belangrijk, de toeschouwer kan zich in het werk begeven."